Vaihdoin alkukesästä työpaikkaa, ja pitämättä jääneet lomat vaihtuivat hetkellisesti rahaksi tilille. Raha kuitenkin karkasi pian saksalaiselle Teleskop Servicelle ostettuani heiltä Boren-Simonin 8" f/2,8 PowerNewt -astrografin. Olen jo pidempään kaivannut valovoimaista kuvauskaukoputkea, ja keväällä hankinkin Celestronin C8 -kaukoputken haaveenani käyttää Hyperstaria sen kanssa. Lopulta tulin kuitenkin järkiini ja luovuin Hyperstar-toiveista. Hyperstarin älyttömän valovoiman hintana on tukku vaikeuksia, joiden kanssa en ole valmis painimaan. Hyperstarin kanssa ei voi käyttää filtteripyörää, fokusointi pitää tehdä pääpeiliä säätämällä, kalibrointikuvien ottaminen on vaikeaa koska kamera on optiikan etupuolella ja kamera pitäisi optimitapauksessa olla kapeampi kuin apupeili. Uhraamalla yhden aukon verran valovoimaa näistä kaikista ongelmista pääsi eroon, ja hinta pysyi jotakuinkin samana. Päädyin siis myymään Celestronin ja hankkimaan PowerNewtin.

Kaukoputken testailua sisätiloissa.

Kaukoputkella on jonkin verran eroja Boren-Simonin suoraan myymään alkuperäiseen astrografiin. Putken materiaali on vaihdettu hiilikuituiseksi lämpölaajenemisen ja painon vähentämiseksi, ja tarkennuslaite on vaihdettu matalampaan Baaderin Steeltrack -malliin. Myös apupeilin kokoa on kasvatettu. Astrografi koostuu 8" f/4 newton-peilikaukoputkesta ja ASA:n valmistamasta 2Korrr-komakorjaimesta/polttovälinlyhentäjästä. Näin kaukoputkesta on saatu erittäin valovoimainen f/2,8. Tällä aukkosuhteella kaukoputken polttoväli on noin 570 millimetriä.

ASA-2Korrr-komakorjain/polttovälinlyhennin

ASA:n valmistama korjausoptiikka on suuri ja vaikuttavan näköinen kapistus. Kaukoputkenpuoleisessa päässä on hyvin ulkoneva lasielementti, joka on erittäin naarmutusaltis. Korrektorin ja kamerakennon välinen etäisyys pitää säätää erittäin tarkasti kohdalleen, jotta korjaus toimii niin kuin pitää. Tarkka säätäminen on mahdollista käytännössä vain kentällä, selkeän taivaan alla.

PowerNewtin aukkosuhde f/2,8 vaatii hyvin tarkkaa kollimointia, ja sainkin Kuosmasen Antilta lainaan Catseyen valmistamat kollimointitarvikkeet. Kollimointi sujui näillä sen verran kivuttomasti ja tarkasti, että välineet pitänee jossain kohtaa hankkia omaksikin. Catseyen tuotteet ovat vain harmillisen hintavia niiden yksinkertaisuuteen nähden.

Nykyisellä Atik 314L+ -kamerallani otettujen 1,5 megapikselin kuvien pienuus on herättänyt halun hankkia kookkaampi kamera. Alunperin olikin tarkoituksena ostaa kaukoputken kanssa yhdessä myös uusi CCD-kamera, mutta budjetti ei kuitenkaan venynyt riittävästi. Näillä näkymin uuden kameran hankinta jää ensi kesään.

Viime kaudesta viisastuneena päätin, että tekisin kuvauskaluston johdotukset tällä kertaa kunnolla. Viime talvena jouduin usein metsästämään irronneita tai huonosti kiinni olevia johtoja pakkasella pimeässä. Varsinkin barreli- ja tupakansytytinliittimet aiheuttivat välillä päänvaivaa. Tilasin PowerWerxiltä PowerPole-liittimiä ja Rigrunner-jakorasian, joilla saan ainakin virtajohdot kunnollisiksi. Normaalit kaapelit tuppaavat jäykistymään kylmässä, joten käytän sähköjohtoihin Bilteman silikonikaapelia, joka pysyy notkeana pakkasellakin. Tulin hankkineeksi myös kertaluokkaa järeämmän USB-hubin, jolle voi suoraan syöttää 12V tasasähköä. Silikonisia USB-johtoja kun vielä jostain löytäisi.

Astronomisen pimeän alkamiseen Etelä-Suomessa on enää kuukausi aikaa. Ensimmäisten pimeiden aikaan kuvauskalusto on toivottavasti jo Komakalliolla valmiudessa. Tällaisten kalustohankintojen jälkeen voi toisaalta olla varma, että koko talvesta tulee erittäin pilvinen… Toivottavasti ei kuitenkaan!