Suomen ensimmäinen havainto kansainvälisen avaruusaseman kulusta auringon yli
Edellisestä päivityksestä on ehtinyt taas vierähtää hetki. Postauksen aihe koskee itseasiassa asiaa, joka tapahtui jo ennen edellistä postausta. Tähtikuvaajakollega Lauri Kangas huomasi CalSky.com-palvelusta, että keskiviikkona 9.11. klo 11:38 olisi mahdollista pääkaupunkiseudulta havaita kansainvälisen avaruusaseman kulku auringon edestä. Niinsanottu ylikulku näkyy suhteellisen pieneltä kaistaleelta ja kestää hyvin vähän aikaa. Tämänkertainen ylikulku tulisi kestämään huimat 1,6 sekuntia. Paksu pilvipeite aukesi ennusteissa vain juurikin keskiviikon kohdalla ja olimme varovaisen toiveikkaita. Vielä tiistaina ennusteet olivat lupaavia ja päätimme sään salliessa mennä havaitsemaan ja dokumentoimaan ylikulkua Ursan tähtitornille Helsingin Kaivopuistoon.
Keskiviikkoaamuna sää oli kuulas ja selkeä. Suoriuduimme Laurin kanssa omia teitämme tähtitornille kello yhdentoista aikoihin valmistelemaan. Lauri aikoi kuvata ylikulun kerhon Celestron NexStar GPS 8" -kaukoputkella aurinkokalvon kera sekä Canon EOS 40D -järjestelmäkameralla. Minä puolestani ajattelin kuvata ylityksen Ursan Coronado MaxScope 40 -aurinkokaukoputkella sekä QHY5-kameralla. Kun kamerat oli kiinnitetty ja kaukoputket suunnattu, oli vielä aika tehdä viimeinen rataelementtien päivitys ja varmistaa tarkka ylitysaika. Ylityksen lyhyen pituuden vuoksi ajoitusvirheisiin ei ollut varaa. GPS-signaalista saimme riittävän tarkan kellonajan, jonka mukaan ajoitimme kuvaamisen. Noin 5-10 sekuntia ennen H-hetkeä aloin kuvata videota ylikulusta ja Lauri aloitti järkkärillä sarjatulen. Kuvasimme varmuudeksi reilusti yli ennustetun ajan. Lopetettuamme kuvaamisen rupesimme kädet täristen selaamaan kertynyttä materiaalia. Huh! QHY5-kameran videossa näkyi kuin näkyikin pieni piste ylittämässä auringon kiekkoa! Samoin Laurin kuvissa näkyi vastaava piste noin kymmenessä erillisessä ruudussa. Järjestelmäkameran suuren resoluution ansiosta aseman siluetissa erottui jopa suurimmat aurinkopaneelit! Ohessa yhdistelmäkuva, jossa avaruusasema näkyy suorana jonona pisteitä auringon kiekolla.
Iloitsimme onnistuneista kuvista ja totesimme havaintojen olevan ensimmäiset Suomesta käsin tehdyt. Ulkomailta näitä havaintoja ovat tehneet muun muassa ranskalainen Thierry Legault. Eteläisemmillä mailla onkin suuri etulyöntiasema avaruusaseman kuvaamisessa, sillä parhaassa tapauksessa avaruusasema kulkee suoraan pään ylitse, jolloin etäisyyttä siihen on “vain” vajaat 400 kilometriä. Suomesta käsin havaitessa avaruusasema käy lähimmillään noin 1200 kilometrin päässä ja ylikulku tapahtuikin vain 13 asteen korkeudella horisontista. Käsitellyt kuvat lähetettiin oitis Ursan Tähdet ja avaruus -lehdelle ja kuvat toivottavasti löytyvätkin tammikuun numerosta! Alunperin kuvien piti ehtiä jo joulukuun numeroon, mutta erinäisistä syistä kuvien julkaisu lykkääntyi. Samasta syystä kuvat julkistetaan netitsekin vasta nyt. Myös Lauri Kankaan kuvat ja havaintokertomus löytyvät Tähdet ja avaruus -foorumilta.