Jupiter ja sen kuut
Hetki on taas vierähtänyt blogin edellisestä päivityksestä, lähinnä pilvisten säiden (ja osittain laiskuuden) vuoksi. Lokakuun 31. päivä sääennusteet kertoivat alkuillan olevan selkeä, mutta yöllä pilvistyvän. Sain vinkkiä, että illan aikana tapahtuisi Jupiterissa niinsanottu tuplaylikulku, eli kaksi Jupiterin kuuta - Io ja Ganymede - kulkisivat Jupiterin edestä yhtä aikaa. Lähdin Ursan tähtitornille Helsingin Kaivopuistoon tätä ylikulkua havaitsemaan. Perille päästyäni Io oli jo aloittanut ylikulun ja ehdin havaita tätä hetken visuaalisesti Celestron NexStar 8" GPS -kaukoputkella. Io ja varsinkin sen varjo erottuivat hyvin Jupiterin pintaa vasten.
Kiinnitin toiseen vastaavaan kaukoputkeen QHY5-seurannankorjauskameran, joka sopii vallan mainiosti myös planeettakuvaamiseen. Alkuperäinen tarkoitukseni oli koostaa ylikulusta vain still-kuvia, mutta kuvien resoluutio jäi sen verran pieneksi, ettei still-kuvista tullut kovin kummoisia. Siispä muodostin illan aikana otetuista still-kuvista animaation. Animaatio on kuvattu välillä 19:30-21:30, eli kesto on noin kaksi tuntia.
Alkuillasta seeing ei ollut parhaimmillaan, mistä johtuen animaation alkupään ruudut ovat hieman suttuisia. Animaatiosta näkyy selvästi, miten seeing paranee loppua kohden. Kameran säätöjä on muuteltu illan aikana ja kamera irrotettukin pari kertaa kaukoputkesta. Tästä johtuen kuvat täytyi kohdistaa käsin uudelleen ja säätää valoisuus edes jotakuinkin tasalaatuiseksi. Tämä ei onnistunut ihan täydellisesti, mutta animaatio ajaa silti asiansa.
Yritin saman illan aikana seurata ja kuvata kansainvälistä avaruusasemaa tietokoneohjatulla kaukoputkijalustalla. Itse seuranta toimi mainiosti, mutta erinäisistä syistä kuvaamispuoli epäonnistui. Vuodenvaihteessa ISS alkaa tehdä taas sopivia ohituksia illan aikana, jolloin aion yrittää kuvaamista uudelleen. Kirjoittelen aiheesta blogiin kun kirjoitettavaa tulee.