Virittelyä
Tulevan kauden kuvausvälinesetti alkaa olla kasassa ja käyttökuntoon viritelty. Pääasiassa tulen kuvaamaan kahdella erilaisella kattauksella, riippuen kohteesta. Jalusta sekä kamerat ovat molemmissa välineistöissä samanlaiset, mutta optiikat eri. Jalustana olen keväästä lähtien käyttänyt SkyWatcherin HEQ5 Pro -jalustaa, joka on hieman kevennetty versio tukevasta EQ6 Pro -jalustasta. Kantavuudesta en löytänyt virallista tietoa, mutta olen onnistuneesti latonut jalustalle ainakin 10kg hyötykuormaa. Kamerana käytän käytettynä ostettua Canon EOS 450D -digijärkkäriä, jonka kennolta on poistettu infrapunaa blokkaava suodin. Seurannankorjauksesta vastaa mainio KWIQ-guideri, joka on käytännössä SkyWatcherin etsinputki, jonka perään on adapterilla kiinnitetty QHY5-guiderikamera. Laajan kuvakulman ansiosta seurantatähti löytyy käytännössä aina, ja nykyään lyhytpolttoväliselläkin etsinputkellakin kuvatun tähden keskipiste saadaan laskettua äärimmäisen tarkasti, jolloin seurannankorjaustarkkuus riittää pidemmälläkin kuvausoptiikalla.
Kevyempänä kuvausoptiikkana olen käyttänyt Canonin 200/2.8L-objektiivia sekä 1.4x-telejatketta. Kohteesta riippuen telejatkeen voi myös jättää pois, jolloin kuvakenttä laajenee. Tällaisella jatketulla teleobjektiivillakin kuvakenttä on mukavan laaja ja väljä verrattuna kaukoputkiin. Laaja kuvakenttä ja valovoimaisuus ovat omiaan laajojen ja himmeiden vetysumujen kuvaamiseen. Pitkä teleobjektiivi ei ole toisaalta mitenkään pakollinen taivaan kohteiden ikuistamiseen, vaan taivasta voi kuvata myös hyvin laajoilla objektiiveilla, kuten kalansilmälinsseillä. Tällaisilla objektiiveilla voi tuoda kauniisti esiin esimerkiksi syksyisen linnunradan.
Järempää kalustoa edustaa SkyWatcherin 20-senttisellä apertuurilla ja 1000mm polttovälillä varustettu peilikaukoputki, jonka ostin käytettynä alkukesästä. Putken mukana tuli DC-moottorilla toimiva fokuseri, jota olen läppäriltä käsin ohjaillut Shoestringin FCUSB-palikan avulla. DC-moottori ei pärjää fokusoinnin toistettavuudessa askelmoottorille, mutta toistaiseksi DC-moottori riittää. Näppärällä FocusMax-ohjelmalla tarkennuksen voi automatisoida. DC-moottorin kanssa ohjelman asetuksia piti rukata aika kauan, mutta alan päästä jo jyvälle.